Paragnosten Wereld...

NL 1 0909 - 0400 527 (90cpm)
BE 0907 - 40096 (150cpm)

Mediteren, wat is dat?

mediterenEen definitie van mediteren is:

“Mediteren is gewoon zijn. Niets doen – geen handeling, geen gedachte, geen emotie.”

Meditatie is niets anders dan weer thuis te komen, gewoon een beetje bij jezelf uit te rusten. Het is niet het zingen van een mantra, het is zelfs niet bidden; het is gewoon weer thuis tot rust te komen. Nergens naartoe gaan is meditatie, gewoon te zijn waar je bent, een ander ‘waar’ is er niet – gewoon te zijn waar je bent, precies daar te zijn waar je bent. (bron Osho)

Meditatie is het verkrijgen van geestelijke rust die met verschillende technieken bewerkstelligd kan worden. Het is het in evenwicht brengen van lichaam en geest, het tot rust brengen van je innerlijk door je gedachtenstroom te stoppen en je over te geven aan het beschouwen (contempleren) van jezelf en het onzichtbare. Het is een concentreren op jezelf, hetgeen ook als een ‘retraite’ gezien kan worden. Men kan op verschillende manieren mediteren. Men kan zichzelf bijvoorbeeld door zich te concentreren op de eigen ademhaling, de in- en uitwaartse stroom te volgen, tot innerlijke rust brengen. (bron Omni ABC)

Waarom Mediteren?

Meditatie heeft veel voordelen. Enkele minuten per dag mediteren zijn al voldoende om in contact te komen met je spirituele kant en om een innerlijke balans te vinden. Meditatie is een diepe vorm van ontspanning die je in contact brengt met je innerlijke zelf. Regelmatig mediteren zorgt voor een innerlijke rust die alle aspecten van het leven beïnvloedt. Het doel van meditatie is om de geest vrij van gedachten te maken, zodat je een helende, innerlijk stilte beleeft.

Hoe Mediteren?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om te mediteren. Je kunt mediteren, terwijl je probeert je aandacht te richten op de vlam van een kaars. Een andere manier van mediteren is om met gesloten ogen stil te zitten en je te concentreren op de ademhaling. Ook kun je een woordenreeks herhalen om de geest te kalmeren, (mantra). Als je het woord ‘liefde’ blijft herhalen, ga je je vereenzelvigen met het gevoel dat erbij hoort. Regelmatig mediteren helpt tegen stress en zorgt voor rust en ontspanning.

Hoe werkt Meditatie?

Regelmatig mediteren zorgt voor meer lichamelijke energie. Rust en ontspanning zorgt voor een goede slaap. Door dat meditatie een schakel vormt tussen de linker en rechter hersenhelft wordt de communicatie tussen de ‘logische’ en ‘intuïtieve’ aspecten van jezelf verbeterd. Meditatie verlaagd de hartslag en hersenactiviteit, dat weer zorgt voor diepe ontspanning, waardoor de geestelijke inspanning verminderd. Doordat de spieren zich ontspannen nemen lichamelijke klachten die door spanning en stress zijn ontstaan af. Relaties met anderen worden door mediteren harmonieuzer omdat je jezelf beter voelt.

Is Mediteren moeilijk?

Om te mediteren heb je geen bijzondere hulpmiddelen nodig. Je kan een meditatie zo moeilijk maken als je het zelf wilt. De meditatie wordt steeds makkelijker wanneer je hiervoor een eigen plekje creëert.

© paragnostenwereld.nl